Nyt seppo hiljaa!

Kun pikkumiehenä skeitattiin ja urheiluliikkeen myyjä sanoin trukkeja rullalaudan rungoiksi, meiltä paloi käämi. Trukit on trukkeja, termit oikein, ne on tärkeitä. Väärät sanat ärsyttää ja kertoo lajin tietämyksestä tai tietämättömyydestä. 

Niinpä yllättäen stand up -meiningeissäkin on koko ajan liikkeellä nyrpeyttä tai ylpeyttä siitä, millaisia sanoja meidän lajista käytetään. Enimmäkseen ärsyttää se, kun käytetään väheksyviltä vaikuttavia sanoja. Yleensä ns. väärien sanavalintojen tarkoitus ei ole disautella meidän hommaa, mutta me olemme kyllä aina valmiita imaisemaan herneen nenään.

YLEn Strada-ohjelma, tosi hyvä ohjelma muuten, teki hyvän jutun stand upista, paitsi että sen omituinen ja ilmeisesti ironiseksi tarkoitettu (toivottavasti) alkuspiikki aiheutti sen, että koomikot alkoivat viritellä taas V-käyrää korkeammalle.

Siinä sanottiin kutakuinkin näin, että "stand up on edelleen täällä ja taas nauretaan homoille, suomenruotsalaisille, alapääjutuille ja kännisekoiluille". Juu, kyllä nauretaan, mutta eikö tuo ole just se ärsyttävä yleistys, josta ei jaksais enää kuulla. On se nimittäin paljon muutakin. Eikö olekin? Onko?

Jos voitais laittaa käyttökieltöön vaikka seuraavat ilmaisut. Näitä kuulee sekä toimittajilta että ihan tavallisilta viattomilta ihmisiltä. Ja kyllä, tämä on sensuuria ja ylhäältä ohjailua, juuri sitä mitä koomikotkin usein vastustavat. Ei ole helppoa, pitäisi lisäksi jaksaa kierrättää ja hankkia rusketus. Kiellä on valtaa. Noniin:

- vitsinmurjoja (murjoja on kyllä parempi kuin vitsinkertoja, mutta kun niitä vitsejä on aika vähän ja harvoilla)

- tarinaniskijä (vaikka stand up vaikuttaa samalta kuin kupletit, ne ovat kaukana toisistaan)

- paskanpuhuja (just tää ennemmin räkänokastakin mies tulee kuin tyhjännaurajasta -mentaliteetti on omiaan lisäämään yhteisöllisyyttä ja iloisuutta ja vähentämään suorituskeskeisyyttä saatana)

-humoristi (joo, kyllä stand up -koomikot on humoristeja, mutta kaikki humoristit eivät ole stand up -koomikoita)

- kaikki H:lla alkavat huumoria kuvaavat sanat (miksi ne muuten alkaakin aina H:lla) kuten hulvaton, hersyvä, hurtti ja hervoton (näiden kieltoa en osaa perustella muulla kuin sillä, että kaikki nyt vaan maailmassa ärsyttää)

- supliikkimies (ne on yleensä kans ärsyttäviä sutkauttelijoita, joiden pitäis olla hiljaa ja myydä vähemmän)

- sanaseppo (sanoittaminen ja runoilu sekä kielipelit on sanaseppoilua, stand upin sotkeminen seppoiluun on urpoilua)

 

Näin, tulipa nyt hyvä mieli. Ei oteta liian vakavasti kuitenkaan. Nyt iloinen ja viaton lukija miettii, että mikä sitten kelpaa sinulle Teemu, senkin takakireä kieli-ilmastopoliisi. Minä kyllä luotan teihin, että tiedätte mikä kelpaa.

Kosahdusbarometri on muuten 78 maksimin ollessa 100.

Powered by Etomite CMS.