Hevosta vai koiraa turpaan?

Eläimille ei riitä mikään. Pelkään useimpia lajeja, tai no kaikkia. Kodatessani eläimiä uskon että suututan ne ja saan puremia ja pistoksi ennen kuin niiden vaarattomuus todistetaan. Koko kesän olen Suomen tyypit -ohjelmaa kuvatessa pelännyt eri eläimiä ja ehkä vähän jo onneksi turruttanut pelkojani. Koirapelkoni on hallitsevin näistä lajeista.

Eilen kävin ensimmäistä kertaa koskaan ylipäänsä koskemassa hevoseen, kun osallistuin neljän tunnin maalaisvaellukseen islannin hevosen selässä. Se meni hyvin, en pelännyt hetkeäkään ja opin hallitsemaan heppaa. Välillä pulssi nousi kun ratsu päästeli vaarallisia ääniä ja riuhtoi päätään, mutta kaikelle löydettiin aina eläinpsykologinen selitys.

Loppuvaiheessa ohitimme erään pihapiirin hurjan laukkajakson jälkeen. Pihasta letkan kimppuun säntäsi ruma koira, joka ensin kävi kahden ratsukon vierellä uhoamassa ja lopulta löysi minusta lopullisen kohteensa.

Eläimet tietävät, että Teemun herkkyys on suurta ja että en osaa käsitellä eläimiä ja niinpä ne raukkamaisesti aina käyvät minun kimppuun. Niillä ei ole mitään pelimieshenkeä eikä solidaarisuuden tajua.

Ruma moppe juoksi hullunkiilto silmissä mun hevosta päin suurella hypyllä ja heppa säikähti sitä niin, että lähti mun alta. Se lähti sivuvasemmalle.

Ja nyt seuraa tarinan in your face -osuus. Eläimet yrittivät sadistisesti säikäyttää mut pelkoa hyväksi käyttäen ja aiheuttaa mulle traumaa trauman päälle. Yhteispelillä ne luulivat voivansa pudottaa mut maahan, jossa loukkaantuneena maatessani olisin vielä hyvää riistaa koiran raatelulle ja kenties hevosen tallonnalle.

Mutta mitä teki Teemu, pelkojen halvaannuttava akrobaatti? Putosin heposen selästä jaloilleni ja jäin katutaistelutyyppiseen valmiusasentoon valmiina puolustamaan hevosta koiralta. Olin valmis vetämään sitä turpaan. Olin bondautunut hevosen kanssa. Hevosiahan ei jumalauta purra eikä lyödä. Hevostenkin kanssa on edelleen syytä olla varovainen, mutta tämä kohtaus meni mopen piikkiin.

Ei sattunut enkä edes säikähtänyt. In your face, eläimet. Hevonen rauhoittui ja jatkoimme matkaa. Lopuksi vein satulan talliin.

Tapahtumaan selitettiin sillä, että koira on vasta pentu. Se ei ole hyvä selitys. Ei ole.

Jos eläimiä pidetään, niitä pitäis pitää niin, ettei niistä ole vaaraa kenellekään. Ei se ole selitys että joku on pentu ja saa siksi syödä multa peukalon.

Joku onnettomampi hitaista lihassoluista rakennettu tallitähti olis saattanut herätä iltapäivällä kylkiluu keuhkoissaan alitehoisesta aluesairaalasta, koska vasta pennun oli pitänyt saada elää vapaasti ja tehdä virheitä, koska se kuuluu niiden kasvatukseen.


Powered by Etomite CMS.