Arvostelu Savonlinnan keikasta

Arvostelu Happy Time -baarin keikasta Savonlinnassa 16.10. Lavalla Ite, Petteri Vänttinen ja Pekka Jalava (uskalsin lukea vasta nyt, koska keikka itellä ei ollut ihan liekissään koko aikaa)

Itä-Savo/Ari Tiippana


”Komiikan kolmet kasvot

 

Hienoa, että Savonlinnaan on saatu säännöllisesti toimiva stand up -klubi. Hienoa on myös, että yleisö tuntuu löytäneen niin paikan kuin vaikean, mutta parhaimmillaan helpolta näyttävän taiteen lajin. Mitä enemmän esitys näyttää improvisoidulta, sitä tarkemmin sitä on yleensä harjoiteltu. Toisaalta hyvä stand up -koomikko osaa myös improvisoida.

Kolmikon kimara oli kokonaisuudessaan parhaimpia mitä paikassa on kohdalle sattunut. Stand upissa elintärkeä vuorovaikutus yleisön kanssa pelasi hyvin.

ENSIMMÄISENÄ esiintynyt Teemu Vesterinen (Ite) voidaan jo luokitella suomalaisen stand upin veteraaniksi. Helsingissä asuva saarijärveläinen jätti yliopisto-opinnot stand upin vuoksi. Vesterinen peilaa opiskelukokemuksiaan itseironisesti, usein jopa kyynisesti. Jutut liikkuvat muiden tapaan omista kokemuksista ilmastonmuutokseen, lapsityövoimaan ja digiaikaan. Satiirin säilä heiluu terävästi hiukan haussa olevan alun jälkeen kiihtyvällä rytmillä, mutta juuttuu arveluttavasti kokaiinikokemuksiin. Tätä osaa kannattaisi harkita ja hioa.

Poliitikot ovat haluttua riistaa. Vesterisen saalit oli Matti Vanhanen, jossa on ”yhtä vähän särmää kuin viikoksi terassille jätetyssä juustossa”. Vitsien rytmitys, toisto ja paisuttelu oli kohdallaan ja yleisö lopussa valmista kauraa.

TOISENA esiintynyt ilmoituksen ”Petteri Väänänen” paljastui savonlinnalaiseksi Petteri Vänttiseksi. Vänttinen on mennyt selvästi eteenpäin, mutta mikkitekniikassa on parantamisen varaa. Nokkelatkaan sanaleikit eivät uppoa, jos yleisö ei niitä kuule. Ammattailaisen otteita Vänttinen osoitti tässä heittämällä ”ettekö kuulleet vai oliko vitsi huono?”

Myös Vänttisen kohdalla yleisö lähti mukaan esityksen edetessä. Tutun yleisön edessä esiintyminen ei ole helppoa. Tietty riski on myös se, jos esiintyy pitkälti samalla ohjelmistola samassa paikassa lyhyen ajan sisällä.

ILLAN PÄÄTTÄNYT Vesterisen ikätoveri Pekka Jalava oli liekeissä alusta lähtien. Kalle Päätalon ohella Taivalkosken toinen suuri poika on kääntänyt ärrävian voimavaraksi. TV2:n Hupiklubin juontaja käy elämäänsä ja ihmissuhteita läpi itseironisesti ja heittää väliin ajankohtaisia aineksia kuntavaaleista Suomen potkupalloilijoihin ja BB:hen, johon pääsee jos ei ole mitään sanottavaa.

Jalava omaa pelisilmän, tilannetajun ja improvisoinnin jalon taidon. Häirikkö, joka oli pilata niin yleisön kuin Jalavan fiilikset, olisi pitänyt poistaa huomattavasti aikaisemmin.”

 

Lisäksi meistä oli kuva, jossa kaikki kolme näytämme juopoilta koomikoilta. Kuvateksti: ”...saivat yleisön polvilleen Happytimen stand up -illassa.”

Hienoa, että lehdet kirjoittaa kritiikkiä.

Powered by Etomite CMS.