Emäsikahauskaa oli

Kolme päivää tuli hilluttua Lappeenrannassa Sikahauska-festareilla, siis stand up -festareilla, joka järjestettiin kolmatta kertaa. Täytyy kehua festaria, yleisöä ja ilmapiiriä yleensä. Ja iso kiitos kaikille!

Näitä pikkukaupunkien pikkufestareita on nyt jo monessa kolkassa ja Lappeenranta onnistui tosi hyvin. Lippuja myytiin paljon ja järjestelyissä oli aina vain vähemmän ongelmia.

Lehdistö otti juhlat todella hyvin puffatakseen ja arvostelun tapainenkin tehtiin sekä tunnelmajuttuja myös. Eikä niissä ollut sitä ikuista mutta-mutinaa vaan kirjoitettiin järkevästi ja jotenkin vain niin, että se tuntui stand up -ihmisistä oikealta ja hyvältä.

Omat keikat meni ok. Ei mitään superkymppejä, mutta ei mitään vikaakaan. Uus juttu oli mun ja Lagströmin kyselytunti, jossa aluksi teimme noin 20 min perussetit komiikkaa ja tauon jälkeen istuimme molemmat lavalle jakkaralle mikki kädessä, ja yleisö sai kysyä meiltä mitä vain ja me vastasimme, "aina oikein".

Ja yleisö kyseli ja sai uskoakseni sitä mitä haettiin, vaikka kaikki eivät tietenkään olleet viitsineet lukea millaiseen esitykseen ovat tulleet ja ehkä olivat ulalla aluksi. Olis kiva kuulla mitä mieltä yleisö oli. Ainakin parikin tuottajatahoa tykkäsi kovasti. Se oli nimetty poliittiseksi kyselytunniksi osin erheellisesti, mutta ei aiheita rajattu mitenkään.

Se oli siis ikään kuin stand up -keskustelua yleisön kanssa. Alussa vedetyt setit antoivat hyvää pohjaa, johon sekä yleisö että esiintyjät pystyivät viittailemaan hauskasti kyselyn lomassa. Paras kysymys palkittiin oluella.

Tätä tullaan jatkamaan varmasti. Ja mikä hauskinta, Teemun uusia t-paitoja meni kaupaksi paljon. Ihan pian niitä saa netistä. Alla Etelä-Saimaa -lehden juttu. Aika nannaa. Muille lehdille malliksi, jutun on tehnyt kulttuuritoimituksen esimies.

 

24.2.2009 Etelä-Saimaa

 

Kertakaikkiaan nimensä arvoista (Sikahauska)

- Sikahauska-festivaalin avausklubi to 22.1. Old Cockissa

 

Teltta olisi pitänyt pystyttää Oleksille täksi viikonlopuksi - festivaaleilla pääsee aina parhaimpaan tunnelmaan nukkumalla huonosti alueella, jossa kukaan muu ei nuku?

Teltta-alueen puuttumista lukuun ottamatta kolmatta kertaa järjestettävällä Sikahauska-festivaalilla tunnelma on just kohdallaan: Maan parhaat stand up -koomikot, asiantunteva ja runsas yleisö ja jonkun verran alkoholia.

Vaikka täytyy kyllä sanoa, että harvoin olen nähnyt pubeissa niin selväpäisiä ihmisiä kuin Cockissa torstaina Sikahauskan aloitusklubilla. Ei kannata olla sikana kun on tullut kuuntelemaan koomikoita, joilla on paitsi hyviä juttuja myös sanottavaa.

Eivätkä kaikki Sikahauskan klubit edes tapahdu ravintoloissa. Elokuvateatteri Kino Aulan kaksi klubia tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka eivät kapakkaan halua hauskaa mennä kuulemaan.

JOSKUS IHMETTELEN, että Lappeenrannassa on vielä ihmisiä, joita ei stand up kiinnosta tai jotka aristelevat mennä sellaista syystä tai toisesta kuuntelemaan. Revyy saattaa olla Suomen teattereissa väsynyttä touhua, mutta ammattimaisten stand up -koomikoiden jutut ovat teräviä, ja ne käsittelevät enimmäkseen muuta kuin alapään asioita.

Esimerkiksi Teemu Vesterinen heitti aloitusillan setissään erittäin asiallisen ja ajankohtaisen kysymyksen: miksi ihmeessä talouden pitäisi kasvaa 90 asteen kulmassa, jolloin alastulo aina sattuu. Eivätkö ihmiset pärjäisi vähän vähemmälläkin kasvulla ja laitehörhöilyllä?

Oikeastaan stand up -koomikot ovat toimintatavoiltaan varsin brechtiläisiä. He avaavat katsojien sydämet naurulla ja istuttavat sinne ajatusten siemeniä. Kenenkään stand upissa kävijän ei nyt kannata olla kauhuissaan: onko stand up muuttunut taiteeksi, joka ei kiinnosta ketään - edes sitä kriitikkoparkaa, joka on joutunut työnsä puolesta paikalle menemään. Kyllä ne edelleen ovat hauskoja ja tekevät kovasti töitä, jotta kuulijoilla olisi hauskaa.

YLLÄTYSNUMERONA saatu Niko Kivelä toimi hyvänä alustuksena Vesteriselle. Kivelän stand up -komiikka on niin lähellä näyttelemistä, että vaikka jutut olisi joskus kuullutkin, esittäminen on sen verran tämäkkää, ettei se haittaa meininkiä ollenkaan.

Illan aloittaja Pekka Jalava riisui suomalaisen megatähden Lauri Tähkän sisällöstään, ikonien ravistelu on aina tervettä touhua. Tommi Mujusen ADHD-setti vei miehen itsensäkin sfääreihin.

Sikahauska-viikonloppuna on etuoikeutettu olla lappeenrantalainen.

Powered by Etomite CMS.