Ilmoitus

Sitä vaan, että jos ette tienneet niin nyt tiedätte: junteinta ja kuvaavinta Suomessa on sanoa kiitos ja anteeksi. Se on niin huonoa itseironiaa, joka on jäänyt kieleen jostain huonosta tv-ohjelmasta ettei se jaksa naurattaa ketään enää. Ja se on surullinen värssy myös. 

Toinen ehdoton totuus: mikä siinä on että helsinkiläiset lapset maamme hotelleissa ovat vuosikymmenestä toiseen samanlaisia. Niillä on jotenkin hienompi tukka kuin maakuntien toppahousuisilla nuhanenillä ja niillä on lisäksi aina ajaton t-paita. Ne ovat reippaita, ehkä joskus liian äänekkäitä ja esiintyvät nenäkkäästi ja itsevarmasti ja käyttävät aikuisten karskeja sanoja niin että alkaa vituttaa.

Maakunnissa itsevarmasti ja äänekkäästi käyttäytyvillä maakuntien lapsilla on siihen usein syynsä: he ovat itsevarmoja ja älykkäitä. Toki häiriköitäkin on mutta se on eri asia. Eilen taas täällä Pyhällä hotellin aulassa juttelin tietämättömien ja itsevarmojen helsinkiläislasten kanssa jääkiekosta, josta heillä oli suorasukaisia mielipiteitä mutta ei mitään tietoa.

Tajusin, että helsinkiläiset voivat olla itsevarmoja ja samalla tosi tyhmiä. Siis lapset, maakuntien hotellien auloissa. Siis eivät välttämättä ole, mutta voivat olla. Tämä kirkastui tässä keskustelussa, jonka kävin Lacoste-paitaisen 10-vuotiaan pojan kanssa:

- Missä on Jypin kotihalli, poika kysyi.

- Jyväskylässä, vastasin.

- Kalpa on peeerseestä, poika argumentoi.

- Tiedätsä mistä Kalpa on, kysyin asiallisesti ja peittelin tuohtumustani tämän röyhkimyksen käytökseen.

- ...onks se Jyväskylästä, poika vastasi hieman hapuillen ja juoksi samantien pois tilanteesta ja unohti varmasti heti koko keskustelun ja tympeästi sivuutti sen faktan, että meille olisi voinut kehkeytyä asiallinen ja opettavainen keskustelu, joka olisi lisännyt yleistietoa ja hionut pojan karkeita särmiä kohteliaimmiksi.


Powered by Etomite CMS.