Kolumni Viikko-Savo -lehdessä 25.1.2011

Tämä ilmestyi siis kuopiolaisessa kaupunkilehdessä. Siitä onkin pitkä aika kun olen viimeksi kirjoittanut kolumnia. 

Oman pään peli

Lapsena uskoin opettajaa, mikä on ihmisen suurimpia virheitä. Opettaja kannusti kiltteyteen, josta kuitenkin on ollut enimmäkseen harmia. Olin tunnollinen etupenkin tyttö, joka sattui olemaan poikien jääkiekkojoukkueen nopein luistelija.

Teini-ikäisenä luin paikallislehteä ja tein Sinä & Minä -lehden persoonallisuustestejä.

Tuon naisten toimittaman ja tytöille suunnatun mielenmuokkauslehden tarkoitus oli söpöin värikuvin osoittaa tyttöjen paikka. Naisena oleminen on pähkäilemisessä ja tunteellisuudessa vellovaa kodin ja ulkonäön suorittamista. Tähtäin on siinä, että jonain päivänä saa kesytettyä kesänovellin unelmajannusta oivan sohvapasin.

Kasiluokkalainen minäkuvani ei olisi ottanut lukemastaan niin kovia paineita, jos joku olisi tullut maininneeksi etten minä ole tyttö vaan poika.

Poikien ja miesten lehdet olivat ja ovat yhä täsmälehtiä, joiden tavoitteena on opettaa lukija saamaan lennokki ilmaan tai hirvi tähtäimeen. Mutta minkäs teet, en ole koskaan ollut mopopoika.

Sittemmin luin Reginaa ja muita naistenlehtiä oppiakseni olemaan ihannemies ja löytääkseni klitoriksen heti. Pidän tärkeänä sitä, että välitin anatomian oppeja ystävälleni. Henri on nyt isä.

Luen naistenlehtiä edelleen, mutta lähinnä arvioidakseni millaista ihmiskuvaa etäisesti tuntemastani tv-näyttelijästä tai juontajahahmosta henkilöhaastattelussa tehdään. Vertaan mielikuvaa siihen kun näen saman tyypin itkevän baarissa.

Elämäni on tullut siihen pisteeseen, etten luota mihinkään viralliseen. En opettajan käyttäytymisihanteisiin enkä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravintosuosituksiin. Epäilen hymyillen ja tuskastumatta kaikkea mitä vakuutusvirkailija tai pankki sanoo.

Työssäni kahlaan läpi maakuntalehdet ja netin uutispalstat löytääkseni Uutisvuotoon sopivan käyriä aiheita. Huvitan itseäni lukemalla uutisten taakse. Kurotan kaiken opetetun yli ja yritän nähdä tekstin läpi todelliseen ytimeen.

Mistä uutinen tulee, kuka sen teki, minkä uutisen se on syrjäyttänyt, kenen maksaman tutkimuksen perusteella se on kirjoitettu ja miltei tärkeimpänä, millaisia ovat kuvat.

Olen alkanut syömään oikeasti terveellistä ruokaa. Totuus taitaa olla niin, että kevytjogurtti lihottaa. Jos ei tyrkytä tietoaan vaan antaa parantuneen ihon värin puhua puolestaan, ehkäpä joku kevyttuotteiden uhri kiinnostuu lukemaan tuoteselosteiden taakse.

Moni on edelleen kiltti mutta ajattelee silti omalla päällään.

 

 

Powered by Etomite CMS.