Jyväskylän isku - media

Kun näkee läheltä, miten tiedotusvälineet toimivat ja mistä yllykkeestä kimpoaa mikäkin otsikko, tekee mieli kertoa tapahtumasarjasta muillekin. Tässä tapauksessa asian mittakaava on hyvin pieni eikä tähän liity mitään murheellista tai katkeraa.

Ehkä tämä on opiksi itselleni ja muillekin, jotka joutuvat miettimään suhdettaan, olkoon sitten minkä kokoinen suhde tahansa, julkisuuteen.

Julkaisin viime perjantaina näillä sivuilla tekstin, joka koski sitä, että olin paikalla kun Jyväskylän kirjastossa äärioikeisto hyökkäsi vasemmistolaiseen kirjanesittelytilaisuuteen. Kirjoitin tekstin siksi, että pitkästä aikaa tuntui olevan jotain kerrottavaa niille, jotka sivuiltani jotain luettavaa etsivät.

Teksti sai siivet Facebookissa ja ehkä Twitterissä. Muutamat lähettivät tekstiviestillä kehuja. Teksti oli pitkä versio aiheesta versoneesta stand up -jutusta, jonka vein lavalle torstaina eli iskuja seuranneena päivänä.

YLE:n Radio Keski-Suomen toimittaja soitti minulle ja halusi kommenttia asiasta, koska hän oli lukenut tekstin. Emmin aluksi, mutta kun tuttu toimittaja vähän lipoi takapuoltani ammattimaisesti, suostuin ajatellen, että eihän se ole kuin alueellinen radiokanava.

En erityisesti kaipaa julkisuutta sinänsä ja kieltäydyn nykyään ainakin hömpästä. En ollut ehtinyt miettiä, haluaisinko olla tällaisessa yhteydessä esillä yhtään enempää. Parempi siis olla nihkeä nyreilijä kuin suinpäin mukaan kirmaava spede. Se siis selittää miedon vastahakoisuuteni. Mutta aina jos on tilaisuus olla esillä Keski-Suomessa, ajattelen että siitä voi olla mainosetua Seiosmapaikkaklubille.

Vaikka ajattelenkin monesta asiasta vasemmistolaisesti, en kuulu vasemmistoliittoon, en ole politiikan kanssa tekemisissä enkä vihaa ketään. En siis halua edustaa kasvoillani mitään ryhmää mihin en kuulu. Edustan vain stand upia tai itseäni niin kauan että minua pyydetään Tansii tähtien kanssa -ohjelmaan.

Tunnin päästä Ilta-Sanomista soitettiin niinikään kommenttia. Sanoin ettei minulla ole mitään lisättävää. Toimittaja pahoitteli, että hänen kannaltaan se on huono juttu, sillä siinä tapauksessa hän joutuu lainaamaan YLE:a. Ilmeisesti toimittaja luopui lopulta koko hankkeesta.

Jos pitää valita YLE:n ja keltaisen lehdistön välillä, valitsen YLE:n, koska en halua millään tavalla toimillani edistää keltaisen lehdistön liiketoimintaa.

Tajusin sitten, että YLE oli tehnyt asiasta nettiuutisen. Sitä en ollut tullut ajatelleeksi radiohaastattelua antaessani. Jos olisin, olisin ehkä kieltäytynyt. Eikä toimittaja maininnut minulle, että siitä tehtäisiin mahdollisesti nettiin myös uutinen.

Muita soittoja ei tullut. Radiokanava Voice oli tehnyt asiasta jutun omatoimisesti. Eli siihen ei haastateltu minua eikä lainattu YLE:a. Uskon, että joku uutistoimittajista oli saanut idean somesta.

Se mitä tästä seurasi oli se, että nettisivuillani oli perjantaina kävijöitä kahden tunnin aikana enemmän kuin kahdessa kuukaudessa viime aikoina on ollut. YLE:n uutisessa oli linkki suoraan sivuilleni.

Jos jokin asia kiertää somessa tarpeeksi ahkerasti, media kiinnostuu. Miksi ei, somessahan se viestintävälineenkin juttu sitten kiertää ja uutistuutin nimi pääsee esille. Kannattaa miettiä mitä sinne laittaa, ja jos tuntuu siltä, että nyt on kuumaa kamaa käsissä, kannattaa myös miettiä etukäteen, mihin tuuttiin lausuu ja mitä vai lausuuko lainkaan.

Tilanteet tulevat nopeasti eivätkä tekijät, tiedostamattaan tai tiedostaen, aina ajattele esimerkiksi lausunnon antajan kannalta kaikkea kovin tarkkaan eikä se ole niiden tehtäväkään.

Kuten alussa mainitsin, tämä ei ole missään nimessä katkeraa. Tämä on mielestäni kiinnostavaa. Päinvastoin, kai siitä jotain hyötyä minulle on, että edelleen nettisivujeni kävijämäärät ovat asteikon yläpäässä ja Jyväskylän isku -aiheinen stand up -pätkäkin saa katsojia nopeammin kuin muut uudet lavavideoni. Pätkä on katseltavissa näillä sivuilla Ääni ja kuva -osiossa.

Ainoa säännöllisesti stand upista kritiikkejä kirjoittava Etelä-Saimaa lehti oli puolestaan Jyväskylän isku -aiheisesta keikastani Lappeenrannan Sikahauska-festivaaleilla tätä mieltä.

 

P.S. Muistakaa, että jaan edelleen jokaiselle keikalle kaksi ilmaislippua niille, jotka vain tajuavat sähköpostilla pyytää. Iisalmi on siltä osin täynnä, Savonlinnassa ja Kuopiossa on vielä mahdollisuus.

Powered by Etomite CMS.