Suomalainen rehellisyys

Mitä on suomalainen rehellisyys?

Aina silloin tällöin törmää siihen, että joku ulkomaalainen pitää suomalaisia rehellisinä ja yleensäkin on vain sellainen olo, että fillarin voi jättää lukitsematta kaikissa Jyväskylää pienemmissä kaupungeissa.

Mutta enimmäkseen kohtaan suomalaisen rehellisyyden käsitteeseen silloin kun sillä halutaan perustella huonoa käytöstä, moukkamaisuutta tai laiskasti perusteltuja väitteitä.

Kun arvostelin männävuosina Martti Syrjän televisiossa esittämiä itsekkäitä ajatuksia ympäristönsuojelusta, joku puolusti häntä tokaisemalla, että ainakin Syrjä oli rehellinen. Toki oli. Jos sillä tarkoitetaan sitä, että hän kertoi epämiellyttävän totuuden ajatuksistaan julkisesti.

Hyvä että oli rehellinen, eli oikeastaan rohkea. Takertuessamme rehellisyyskorttiin, valokeila suunnataan kuitenkin epäolennaiseen. Tärkeämpää olisi ollut tivata Syrjältä ja ihmisjoukolta, jota hän ajattelullaan tuli edustaneeksi, että miksi, miten niin ja etkö voisi kuitenkin ajatella pidemmälle.

Rehellisyyskö poistaa moukkamaisuudesta moukkamaisuuden ja jäljelle jää vain rehellinen suomalainen mies. Onko se sitten rehellinen?

Montako suomalaista miestä on vankilassa ja montako naista? Moniko talousrikollisista on miehiä, moniko naisia? Montako naista on jäänyt korruptiosta kiinni, no muutama ja nehän onkin sitten rehellisesti pantu eroamaan yleensä heti.

Lapin taika

Oudoiten tätä suomalaisen rehellisyyden autuaaksi tekevää voimaa on käytetty hyväksi yhdessä pohjoisen ravintolassa, jossa menun takakanteen oli kirjattu ravintolan periaatteet.

Lähiruoka, tuoreus, ystävällisyys ja muut. Ja oli myös rehellisyys. Se oli selitetty niin, että jokaisesta myydystä annoksesta menee pieni osa veteraanien hyväksi.

Eli rehellisyyden käsite venyi nyt myös hyväntekeväisyyteen ja isänmaallisuuteen saakka: olemme rehellisiä, koska annamme rahaa veteraaneille.

Jos parturi tienaa yrittäjänä vaikkapa 25 000 euroa vuodessa, voinko marssia sisään ja sanoa, että täälläpä vallitsee epärehellisyys, koska en näe missään mainintaa siitä, että antaisitte jokaisesta siistitystä kuontalosta rahaa veteraaneille?

En voi, ja tuskin ravintoloitsijakaan noin mustavalkoisesti on ajatellut menua suunnitellessaan. Veteraanien kunnioittamisessa ja heille rahan keräämisessä ei ole mitään arvosteltavaa.

Paras käsi voittakoon

Puhun tässä siitä ilmiöstä, että rehellisyyskorttia käytetään nyt myös siis veteraani- ja talvisotakorttina. Sehän on kuin hankkisi Plussa-korttiin rinnakkaiskortin perheenjäsenille. Pelipöydässä yksi monitehokortti voittaa minkä tahansa käden. Saako uimahallista pian jo alennusta, jos pukeutuu Suomi-leijonapaitaan?

Jos väittää rehellisyyden olevan isänmaallista, se on yhtä epäloogista ja tuulesta temmattua kuin väittäisi, että kiltteys on vasemmistolaista.

Voisimmeko palauttaa rehellisyyden sinne minne se kuuluu? Eli jos ei valehtele, vääristele ja pysyy kannassaan tiukankin paikan tullen, on rehellinen. Sellaisista rehellisistä suomalaisista miehistä minä ainakin tykkään tosi paljon. Myös Martti Syrjästä.

Powered by Etomite CMS.