Makuu

11.7.2016

Oon huomannut, että yksi erittäin karismaattinen sana suomen kielessä on MAKUU, jolla tarkoitetaan siis makaamista.

Karisma syntyy siitä, että muut sanat tenhoavat kunnioittavasti sen ympärillä, mutta itse makuu tuntee arvonsa. Makuu jättää pitkällä u-vokaalilla lopussa kaiken auki maailmalle avoimeksi, mutta ei anna telakoida itseensä mitä tahansa sanoja, ainoastaan mahtavia keksintöjä kuvaavia sanoja kuten makuualusta.

Makuukahvinkeitin ei tulisi kuuloonkaan. Tuollaiset turhake-keekoilut kuuluvat sanalle matka. Siihen voi liittää minkä tahansa substantiivin ja matka jatkuu. Vai mitä, matkalämpömittari?

Muut sanat ottavat kaiken kukkuraksi komeita ja ylväitä muotoja makuu-sanan yhteydessä, ikään kuin ne yrittäisivät kosiskella sitä koristeellisuudella.

Päinmakuu. Juuri näin. Upeaa. Voisi toki sanoa, että maataan mahallaan maassa, mutta miksi tehdä niin kun voi sanoa, että meillä on tässä nyt makuu, ja sitä päin ollaan.

Selinmakuu kunnioittaa makuuta yhtä arvokkaasti. Selin. Olemme nyt makuuseen nähden selin. Makuu on selkäni alla ja homma toimii.

Selällään voi kyllä rennosti rötköttää, mutta kun sanotaan selinmakuu, kielen tyyli vaihtuu lähimaastossa ja saadaan vastaansanomattomia kehotuksia kuten käydään selinmakuulle. Kukapa ei kävisi mielellään selinmakuulle. Käy siihen, kyllä käyn kiitos.

Erittäin ikävästä merkityksestään huolimatta minun on mainittava, että väkisinmakuu on sanana hieno.

Makuuttaminen puolestaan on tyylitöntä pelleilyä, joka vetää puoleensa ankeita aiheita, kuten vanhusten heitteillejättö, armeijassa käskyttäminen tai kokoustaminen. Makuuttaminen ei voi olla makuu-sanan itsensä keksimä vaan jonkun ihmisen, joka yrittää liikaa.

Onko sitten kyljellään könöttäminen makuun käyttöalueen piirissä? Muistan kuulleeni vain, että maataan kyljellään tai että otetaan kylkiasento. Mutta miten olisi kyljinmakuu? Kyllä, tyylikäs siitä tulee toki.

Mutta hämmentävää on se, että kylkiä on kaksi toisin kuin selkiä ja päintä. Joskushan voi kaivata tietoa siitä, kummalla kyljellä kyljinmakuulla ollaan. Anssi ei pääse ylös, jos se nukkuu vasemmalla kyljellä.

Hämmennystä lisää myös imperfekti. Se että joku asia tehtiin jo, ilmaistaan ujuttamalla sanaan i-kirjain. Kyljin-sanasta tulee mieleeni nyljin.

Kylki ei kuitenkaan liity tekemiseen mitenkään. Se vain on torsomme sivulla ja ihailee makuuta.

Meillä kaikilla on kielitaju. Eli jos jokin tuntuu hyvältä, sitä voi käyttää. Kielitaju ratkaisee voiko kyljinmakuu ryhtyä kieleemme.

Tarkkailkaa sanaa makuu. Makustelkaa yhteen sanaan ladattua tiedon ja runollisuuden määrää: siellä oli makuu.

Karismaattisten sanojen vaikutuspiirissä oleminen tekee kielelle jotain kohottavaa. Vähän niin kuin se, että ilmapiiri kirkastuu ja leppoistuu heti kun Ismo Alanko astuu huoneeseen.

En tiedä sinusta, mutta nyt minä käyn kyljinmakuulle, koska minulla on kuuma kuule.

 

 

 

 

Powered by Etomite CMS.