Mitä äijä?

Joskus ei ole vaikeaa. Tämä uusin Keskisuomalaisen (24.1.2007) kolumni syntyi siten, että oli vartti aikaa ennen tv-ohjelman alkua ja päätin kirjata ex tempore-aihioita koneelle todella hätäisesti. Oksensin koko höskän yhdellä ulahduksella ja seuraavina päivinä hioin. Ehkä jumala on sittenkin olemassa.

 

Ulkonäkö ei tee äijää

Media ja mainoshyypiöt ovat laskeneet vesille uuden villityksen: äijän. Äijille on oma tv-ohjelma, oma tv-kanava ja äijä-nakkeja mainostetaan.

Miten äijä määritellään? Onko se päivitetty versio sodan traumatisoimista puhumattomista isistä, jotka lyövät nyrkillisen voita pannuun ja kossun pakkaseen?

Onko se nykyaikaiselle miehelle räätälöity rooli, jonka voi firman eräretkellä kytkeä päälle ja rauhassa loimuttaa lohta liian käristyneeksi ja syödä sen silti?

Kunnon grillipuuhiin ei naisia ja knapsuja ole koskaan hyväksytty eikä uusäijyys tee poikkeusta. Brändäämisellä äijyydelle haetaan hyväksyntää eli vaaditaan nalkutuksettomia vyöhykkeitä alati parjattuun suomalaisen miehen rehelliseen puuhailuun.

Äijyydelle on otettu kasvot Jouni Hynyseltä, Jone Nikulalta ja Timo Rautiaiselta. He ovat pitkiä ja karvaisia rock-miehiä. En tunne heitä henkilökohtaisesti, mutta herkät sensorini aistivat, että heistä on tehty äijyyden johtotähtiä hieman teennäisesti.

Hynynen

Hynynen kirjoittaa tälle palstalle perhe-elämästä raportteja, joissa hän kärjistäen antaa ymmärtää elävänsä naisten sääntöjen alaisena omassa kodissaan ja kärsivänsä siitä, ettei miesenergian voi antaa vapaasti pursuilla baareissa ja jalkoväleissä kautta maan.

Takahuoneessa kuitenkin sympaattisena ja älykkäänä näyttäytyvä rokkiparta surffaa stereotypioiden aallonharjalla pikkupojan kokoinen pilke silmäkulmassa. Ei Hynynen oikeasti ole niin avuton ja yksioikoinen puoliluolaantunut tila-autoon kesytetty villikko kuin antaa ymmärtää.

Äijärooli kuitenkin toimii: miehet tarjoavat Hynyselle tuoppeja, naiset äänestivät hänet rokkilehdessä seksikkäimmäksi.

 
Nikula

Jonella on Idolsissa rooli, jossa edellytetään hyssyttelemisen sijaan rehellisiä tylytyksiä. Ulkonäön perusteella rooliin ei sopisi Tommy Tabermann. Ei Nikula ole paha. Sen suusta tulee vain järkeä, ja totuus sattuu.

Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmaan Nikula valittiin vastakohdaksi kiiltävähuulisille tanssijahomoille. Ja kansa valaistui kun näki tosimiehen tanssinpyörteen seasta mukamas vilauksen karminaaman pehmeämmästä puolesta. Onpa ihkua ja jännää.

Rautiainen

Helsinkiläisen kaupunkilehden homobaarin bileistä kertovaan juttuun oli lisätty bileiden tunnelmaa kuvaava graafinen asteikko, jonka yhdessä päässä oli Jorma Uotinen ja toisessa Timo Rautiainen. Estoton fiilis kuulemma painottui täysin biseksuaalin tanssija-koreografin päähän.

Mikä erityisesti Rautiaisesta tekee pidättyväisemmän heteromeiningin edustajan? Hän on ainakin tekemiensä sanoitusten ja tv-ohjelmien perusteella erittäin inhimillinen, sympaattinen ja ajatteleva tyyppi, joka varmasti pystyy vapaamieliseen ja suvaitsevaiseen ajatteluun halutessaan.

Kaikki miehet eivät halua olla äijiä, eikä äijämeiningissä ole mitään pahaa. Mutta jos mies tosissaan näkee asemansa niin heikkona, että kutsuu kumppaniaan hallitukseksi, joka piiskaa sohvalla röhnöttävän paskaläjän välillä imuroimaan ansaitakseen piparia muulloinkin kuin jouluna, se ei ole äijämeininkiä vaan surkeutta.

Powered by Etomite CMS.