Kirje kummilapselle kehitysmaahan

Kirje kummillapselle on juttu, jota alettiin tekemään radioon ja nyt koostin monista kirjeistä yhden kolumnin, joka julkaistiin Keskisuomalaisessa 12.9.2007. Yksi kirje on kuultavissa Voicen sivuillakin.

 

Kirje kuvitteelliselle kummilapselle kehitysmaahan 

Kannattaa lukea ääneen: Moi kummilapsi! Meillä täällä Suomessa, joka on kaikkien kilpailujen, tilastojen ja käyrien perusteella kaikista vähiten kehitysmaa, on melkolailla kurjia ongelmia jalkasienten ja matkalaukkujen kanssa.

Katsos kun täällä jos käy salibandypelin jälkeen suihkussa ilman sandaaleja, saattaa lattialla muhiva sieni hypätä omaan jalkaan ja siitä seuraa hankaluuksia.

Sieni saa sitten jalkojen ihon huonoksi tai kynnet saattavat mennä niin huonoon kuntoon, ettei voi laittaa kunnon futiskenkää edes jalkaan. Futiskengät ovat siis sellaisia kenkiä, joita onnekkaat kaverisi tekevät.

Toisaalta, kun paha kynsisieni on jalassa, se helpottaa kenkien valitsemista, sillä potentiaalisten kenkäparien määrä pienenee. Potentiaalinen tarkoittaa mahdollista. Kaikkialla muualla sitä sanotaan vierassanaksi tai synonyymiksi, mutta ainoastaan Suomessa sitä sanotaan sivistysanaksi.

Se johtuu siitä, että meidän kirjakielemme on nuorempaa kuin kotikyläsi vanhin auto. Se puolestaan johtuu siitä, että meidän maamme oli kehitysmaa vasta vähän aikaa sitten, viimeksi silloin kun saimme urheilukisoissa vielä mitaleita.

Kiinassa on pian olympialaiset. Kiinahan on kehitysmaa, kuten sinunkin kotimaasi, mutta siinä mielessä parempi, että sen talous on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana noin 9 % vuodessa.

Tekin ehkä voisitte saada maahanne olympialaiset, jos teillä olisi rahaa. Toisaalta, eivät kaikki niitä kisoja edes halua, koska on tosi iso työ siirtää kaikki kerjäläiset, juopot, huorat ja kodittomat piiloon kisojen ajaksi. Lisäksi pitää vielä kieltää kiroilu ja autoilu kaupungin keskustassa.

Liikenne

Käytätkö sinä polkuja vai teitä liikkumiseen? Me käytämme molempia, enimmäkseen kuitenkin teitä, jotka on valmistettu öljystä. Kai tiedät mitä öljy on? Sehän on yksi syy siihen, ettei teillä ole ruokaa.

Ne, jotka ovat ilman omaa tietä täällä, ovat matkalaukunvetäjät. Taakka on nimittäin vuosi vuodelta raskaaampi täällä hyvinvointivaltiossa ja siksi matkalaukkuja on täytynyt alkaa vetää, vaikka eihän se laukku ole silloin enää laukku vaan vaunu.

Matkalaukunvetäjät käyttävät ainakin Helsingissä pyöräilijöiden teitä, ja sellainen kiristää hermoja. Ei ole ihme, että välillä syntyy konflikteja. Konfliktihan on tilanne, jossa demokratian eli kansanvallan tai uskonnon eli eri valtiomuotojen tahtotilaa taotaan toisille päähän asevoimin.

Toivottavasti siellä ei kukaan tuki polkuja matkalaukkuja vetäen. Kuka tietää miten paljon pienikin annos lisävihaa vaikeuttaisi teidän sisällissotaanne siellä kehitysmaassa.

Mikäs tässä, suunnataan katseet yhdessä eteenpäin. Jos me rakennamme täällä omat tiet matkalaukunvetäjille, rakentakaa te uusi matkapuhelinverkko räjähtäneen tilalle. Hyvää loppuviikkoa sinulle, toivottaa...


Powered by Etomite CMS.