Lehtitietoja

Tässäpä malliksi yksi Keskisuomalaisessa 28.6. ilmestynyt pakina tai kolumni.

 

 

Maailma on Saarijärven provinssi

Saarijärvi on lapsuuden ja nuoruuden kotikuntani, joka kummittelee aina siellä, missä minä viipotan.

Jyväskylässä joka kuudes vastaantulija on Saarijärveltä ja joka toisen ei-saarijärveläisen suku on sieltä kotoisin tai ainakin mummo asuu siellä, yleensä meidän naapurissa.

Helsingissä luen nykyään kolmea ilmaisuutislehteä. Niissä jokainen avaussivun kolumnisti on saarijärveltä lähtenyt nuori nainen, joka kertoo kulttuurisokin säestämästä opiskelijavaihtovuodestaan eurooppalaisissa jäätelöbaareissa.

Saarijärvi valloittaa median. Lehtiin on sen myötä helpompi luottaa.  

Seinäjoelta olevan kaverini mielestä kaikki ovat Saarijärveltä, vaikka minun mielestäni seinäjokelaiset ovat joka puolella. Jokaisella suomalaisella tuntuu olevan saarijärveläinen kämppis.

Stand up -keikalla yleisössäni on aina yksi saarijärveläinen, joka örmöttää aluksi suupielet myötäjännityksestä revenneinä, kunnes helpottuu huomattuaan, että näyttäähän tuo pärjäävän, vaikka olikin koulussa ihan erilainen. Sen verran ne tosin pitävät etäisyyttä, että tulevat keikalle vain, jos sisäänpääsy on ilmainen.

 
Uusnatseja ja wannabe-rokkareita

Jokaisella on suhde Saarijärveen. Kysyin kollegaltani nummelalaiselta Idalta kokeilumielessä, mitä Saarijärvestä tulee mieleen. Tuli korsolainen uusnatsiperhe, joka oli muuttanut Saarijärveltä lasten ollessa ala-asteella. Muistin tapauksen lapsuudesta, koska he asuivat silloin meidän naapurissa.

Saarijärvi taitaa olla rock. Minusta tuntuu, että pääkaupungissa liikkuu wannabe-tyyppejä, jotka ovat kehittäneet itselleen valheellisen Saarijärvi-persoonallisuuden.

Eräs tyyppi oli levittänyt kyseenalaista tietoa, että olisi lapsena leikkinyt minun ja veljeni kanssa Mansikkaniemen uimarannalla rantaleikkejä. Sittemmin selvisi, että hän oli katsellut aidan yli meidän leikkejämme mökillä, joka sijaitsee Kannonkoskella eli aivan muualla.

Hän esitti muuten tämän säälittävän läpinäkyvän väitteensä saarijärveltä lähteneelle taiteilijalle, jonka perheenjäsen on rakastettuni kämppis.

Saarijärvi on kasvava pop-ilmiö, jonka imago kärsii enää korkeintaan löyhästi tarkkuusvajeesta. Keskitason keikkamuusikot saattavat tilapäisesti päissään sotkea Siilin- ja Saarijärven, mutta siitä aina selvitään.

Silloin tällöin joku lahtelainen henkilöstöpäällikkö sekoittaa Viitasaaren ja Saarijärven. Hän toki tarkoittaa aina Saarijärveä, mutta sotkee keskenään kaksi kymmenkirjaimista toisiaan muistuttavaa sanaa.

 

Vanhoista legendoista uusiin

Suusta suuhun leviävä katu-uskottava kuntamaine on eri juttu kuin pinnoitetulle paperille painetut pr-lauseet. Saarijärvellä leuhotetaan kulmakarvat kotiseutusähköstä rätisten Tarmo Mannilla, Kirsti Paakkasella ja sillä, että Runeberg huitaisi siellä eräänä kesänä pää aamusavuista sekaisin kuolemattoman ojankaivuurunon.

Tehokkain mainos on kuitenkin se, kun valtakunnan puskaradiossa kiertää mystisesti kutkuttava tieto, että jumaliste, se sun kaveri Anssikin Saarijärveltä.

Powered by Etomite CMS.