Arvostelussa tulokaskilpailu 2006

Torstaina 13.9. helsinkiläisessä Studio51:ssä järjestetyn Vuoden Stand up Tulokas 2006 -kilpailun voitti Riku Sottinen. Kilpailun yleinen taso oli mukiinmenevä, ja koomikkokatselmus on vakiinnuttanut paikkansa kiinnostavana ja mediaseksikkäimpänä stand up -tapahtumana.

Tulokasillassa loistivat yhteistyökumppaneiden mainokset ja Studio51:n glamoröösi sisustus, mutta stand upin ja yleisön kannalta ilta ei ollut paras mahdollinen.

Lipun ostaneita oli satoja ja niistä noin neljälle oli istumapaikka. Yökerhon katosta roikkuu kauttaaltaan kaiuttimia kuin tippukiviluolassa, mutta silti ääni kuului vain tanssilattian kohdalla istuvalle yleisölle. Ja niinhän siinä käy, että ne jotka eivät kuule tai näe, pitävät omaa kivaa, mikä häiritsee esitystä ja kuuntelevaa yleisöä. Helsingissä olisi täydellisiä paikkoja juuri tätä showta varten, minä tiedän.

Melkein yhtä hyvä virhe oli laittaa lämmittelijäkoomikko Tomi Walamies kylmiltään aloittamaan ilman fanfaareja, tunnaria, juontoa tai mitään vihjettäkään siitä, että show alkaa. Tomin jälkeen lavalle tulivat radiosta tutut juontajat, eli aloituksen järjestystä muuttamalla showsta olisi saatu nousujohteinen ja tiukempi.

Juontajuus stand up -illassa on yhdentekevää, saman homman hoitaisi paremmin iltaa isännöivä rutinoitunut koomikko. Jaa tuotantopalaveri...mikä helvetti se sellainen on?

Tulokkaat:

JP Pirinen joutui aloittamaan settinsä koleahkolle yleisölle, mutta säilytti luonnollisuutensa, rauhallisuutensa ja ilmeikkään esiintymisensä koko 13 minuutin ajan. Parasta JP:ssä oli jutut, joissa oli asennetta. Mies, joka ei tehnyt yhtään virhettä eikä siis ärsyttänyt ainakaan minua, voi helposti kehittyä tuomalla juttuihin lisää särmää ja munaa, mikä hoitunee aluksi pelkällä tiivistämisellä. Osa setistä oli ennalta arvattavaa, vaikka täydellisiltä kliseiltä vältyttiinkin. Onnistunut keikka.

Toni Jyvälällä on funny bone, eli hauskat ilmeet, liikkeet ja äänet dna:ssa. Materiaali oli paikoin ohutta ja keskeneräistä. Ikään kuin Toni olisi Linnanmäellä eikä oikein tiedä, mihin laitteeseen mennä. Hätäilevä sekavuus, jossa on kylläkin aineksia omaan koomiseen ääneen, saattoi vaivaannuttaa välillä yleisöä.

Loppua kohden Kemijärven kolli paransi paljon loppuun saakka viedyllä jutulla kasvattamisesta ja poliittisen korrektiuden turhuudesta ja lopetti settinsä napakasti ja parhaiten. Oma juttu on Tonilla tulollaan, siitä nähtiin todella hauskoja välähdyksiä. Olen nähnyt mieheltä keikan, jolla olisi voinut tässä kisassa irrota voittokin, joten nou hätä.

Jere Pekurisella on rauhallinen tyyli, mukava ja vaikuttava ääni sekä luokanopettajamainen olemus, joista voisi ehkä muodostaa oman jujunsa. Hän ei ole saanut tiivistettyä ajattelustaan komiikkaa, joka menee itsestäänselvyyksiä pitemmälle. Ekan puoliskon viimeisen koomikon aikana yleisö kärsii usein pissahädän ja tyhjän lasin levottomuudesta eikä siksi ole herkimmillään, mutta kyllä Jerellekin oli nauruja tarjolla. Jotenkin vain petyin siihen, että parhaat naurut hän sai pippeli ja pissa -osaston jutuilla. Joskus voi vain sanoa, että tee parempia juttuja.

Tauon jälkeen JP Kangas pääsi esiintymään virkistyneelle yleisölle ja veti kiitettävän keikan. Hän oli ainoa erityisen kiinnostava esiintyjä, jonka komiikka koostuu hänen ala-statukseensa sopivasta tiiviistä puujalkahuumorista sekä omaperäisistä ja vahvasti yllättävistä tokaisuista. Kangas luo olemuksellaan hienoviritteisen, herkän ja intensiivisen tunnelman, jonka aikana pienet siirrot toimivat. Harvoin on koomikon yllättävä ja tuhahtava nauruun repeäminen ollut noin hauskaa.

Sellaisella olemuksella on myös helppo tehdä pienestä virheestä isompi. Repeäminen ei toiminut enää toista kertaa. Kankaan tyylille on olennaista pysyä linjassa alusta loppuun. Nyt hän putosi nuoralta pariin otteeseen innostuttuaan ilmeisesti siitä, että homma toimi niin hyvin ja tokaisi muutaman ehkä hieman ylimielisen kommentin. Tyylirikoksi lienee laskettavissa myös yksi mummoista ja vaareista kertova juttu, jossa heittäydyttiin turhan esittäväksi selvästi muita juttuja huonomman tekstin tueksi.

JP Kankaasta, jolla todellakin on oma ääni, sukeutui yleisön ja tuomariston suosikki. En tiedä, hävisikö JP voiton parin virheen vai omaperäisyytensä takia, mutta todennäköistä on, että jos hän olisi kokeneempi, tältä keikalta ei olisi lähtenyt pois kovinkaan montaa kusesta kuivaa housuparia.

Seuraavaksi esiintyi sujuvin ja rennoin Anders Helenius, mitä olen nähnyt. JP:n jälkeen oli vaikea pistää paremmaksi, mutta se ei ole selitys sille, että jutut eivät olleet voittamiseen tarpeeksi hauskoja. Anders ei tehnyt virheitä lukuun ottamatta setin loppuosaa, jossa uskon puute kuivasi suun. Anders on tyylikäs ja hymyilevä herrasmieskoomikko eikä siinä ole mitään vikaa. Hän näytti osaavansa hoitaa oman juttunsa oikein hyvin.

Viimeisenä Riku Sottinen esiintyi kaikille. Tuntui, että hän katsoi jokaista silmiin ja ulotti luontevan ja läsnä olevan esityksensä joka puolelle salia. Riku juonnettiin huonosti sisään, mutta koomikko ei kompastunut siihen. Hän erottui riittävän omaperäisillä jutuillaan ja tekemällä ex tempore -matskua esimerkiksi tuomareista. Voitto lienee irronnut myös sen ansiosta, että yleisö hykersi koko ajan ja räjähti muutaman kerran eniten kovaa eli koviten. Riku vittuili sopivasti eikä pyydellyt anteeksi. Seassa oli hieman jotain epäselvähköä pupellusta, joka toimii toisilla keikoilla ja toisilla ei.

Turhaa oli mielestäni se, että seuraavaan juttuun mentiin aina yleisön kautta, tyyliin tiedättekö sen ja sen tai eikö olekin näin. Tempoa hidastavat siirtymät voi helposti korvata sillä, että menee muna pystyssä suoraan asiaan niin että karmit kolisee. Mies tykkäsi olla lavalla ja veti näköisensä kiitettävän keikan. Ja voitti.

Kyseessä ei ollut pituushyppykilpailu, jossa paras voittaa, mutta voittaja piti silti valita. Selvää on, että tuomaristo vilautti voittopokaalia sekä JP Kankaalle että Riku Sottiselle. Molemmat olivat parhaita ja täysin erilaisia. Riku oli enemmän mainstream, JP tuli puun takaa takaperoisella tyylillään, mutta tämän kilpailun voittaja toteutti omaa tyyliään paremmin.


P.S. Missä pääsee lyömään mahaan niitä, jotka puhuvat tästä tapahtumasta stand upin SM-kisana?

Powered by Etomite CMS.